BODEN ~1995~

Ingvar Carlson är svensk stadsminister,

Internet breder ut sig och blir en del av de flestas vardag

 

Det gamla badhuset i Boden rivs i mitten på 90-talet. Jag har alltid undrat varför? Badhuset var en vacker byggnad och hade en otrolig känsla över sig, den lilla kiosken, kafét och det kostade en tia att bada.

De gamla husen på sveafältet rivs ( 2ggr) och fler byggnader kommer rivas med tiden, allt som planerat.

Ett gigantiskt rivningsprojekt planeras i Boden, lasarettet ska läggas ner och rivas. Man ska bygga nytt toppmodernt lasarett i Sunderbyn. I Luleå väljer man att behålla sitt gamla lasarett, bygger om det och utvecklar planerna på sin gymnasieby. Sverige går med i EU, varumärken som Kalles kaviar och Ramlösa hamnar i Norsk ägo. Fler hyreshus rivs i Boden, denna gång på Prästholmen. Det var ett år sedan M/S Estonia förliste och hela Sverige sörjer. Kriget i Bosnien är i full gång, den 28:e maj dör åtta personer vid en forsränning i råneälven. Försvaret i Boden avvecklas i rask takt. I Sävast strax utanför Boden planeras en jätte satsning på Sävastön, trånga gatan blir ett fiasko. Riksrevisionsverket tillkännager att svenska folket bidragsfuskar för 57 MILJARDER skr varje år. Boden väljer att satsa enorma pengar på ett äventyrsbad, NORDPOOLEN. Minnen av en legendarisk hockeysäsong för BBK ligger färskt i minnet och straffen som vi missade, den som hade tagit oss till Elitserien.

 

Otroligt deppig läsning, men visste ni att Boden en gång i tiden blomstrade, på mitten av 50-talet fanns det inte mindre än 24 kaféer i staden, med detta blev Boden en av de kafétätaste städerna i Sverige. Invånarantalet var då runt 18 000 och skulle fram till 1995 växa till c:a 30 000.

 

I dag bor det mindre än 25 000 innevånare i Bodens kommun. I Boden centrum är 95% av bostäderna bebodda av personer över 65år. Sju av tio personer i åldrarna 15-25 väljer att flytta från staden, man kan ju undra varför…

 

Det börjar bli dags att lägga lite krut på framtid och utveckling, om vi nu vill ha en sådan i Boden? Att bygga arenor, äventyrsbad, magic castle, gallerior och ha en travbana är inte medel nog för att stagnera utflyttningen. Jag har inte svaret eller lösningen på problemet, men jag vet att jag är villig att börja lägga lite energi på att lyfta Boden. Om alla skulle dra sitt strå till stacken och jobba för samma sak, då skulle Boden förmodligen ha en chans. Så sluta klaga, Boden har en framtid, om du tror på den.

 

 



Gamla BADHUSET. På platsen idag, parkering till återvinningen.
Husen som revs på sveafältet, idag finns det dött gräs och hundbajs på platsen.
Gamla centrallasarettet i Boden.
I förgrunden, gamla sjukskötar-utbildningen i Boden. Den flyttades till Luleå. I bakgrunden ser man centrallasarettet, det var en majestätisk byggnad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback