UP SIDE DOWN !

Samtidigt som vår S-styrda kommun ligger i ekonomisk kris, väljer socialdemokraterna att höja sina "låga" politikerlöner ( med motstånd från C, FP, MP, M och V )!? Nu har de helt på egen hand skapat sådan panik i Bodens kommunalråd att man tar till med så patetiska besparingslösningar som att dra in och ta bort Bodenstudenters subventioner för bussresor till universitetet LTU i Luleå. Läs artickel.

Nu tror ju inte jag personligen att kommunen går åt helvete på grund av att vi snyggar upp staden med "gatustenar", "skrytbyggen" och Gallerior som folk i allmenhet brukar gnälla på. Staden växte kraftigt med alliansen i styre och hade en stark ekonomi, där gatustenar och gallerior var budgeterat för. Arenan är en annan historia, den ville kommunen inte ta i med tång från början. Arenan skulle finansieras privat. Nu gick det åt skogen för den privata driften och kommunen ( då M-styrd ) tog beslutet att "rädda" arenan, på så vis också bibehålla en stor del av idrotten i kommunen.

När alliansen var tvungen att lämna över "plånboken" och vår kommun till Socialdemokraterna fanns ett överskott på 23 miljoner kronor och ett litet hopp om framtid, det lyckades man rasera och landade på 17 miljoner kronor i underskott på bara 6 månader. Vart tog dom 40 miljoner kronorna vägen? Ska sanningen fram så har vi inte än fått svar på det. Efter drygt ett år är det fortfarande ingen som offentligt kan förklara. Jag har mina egna teorier...

"UNDER alliansens åtta år vid styret i Boden förbättrades kommunens egna kapital med 291 miljoner kronor, anläggningstillgångarnas värde ökade med 166 miljoner kronor samtidigt som långfristiga lån minskade med 140 miljoner kronor. Soliditeten ökade från 60 till 72 procent och i kassan fanns 173 miljoner konor vid årsskiftet 2010.

Sveriges kommunalekonomer ansåg att vår kommun var ett ekonomiskt föredöme genom god ekonomisk planering, styrning och uppföljning. De påpekade att Bodens kommun hade utmärkt sig när det gäller att formulera verksamhetsmål i enlighet med lagstiftningen om god ekonomisk hushållning. Boden har tagit ett bra helhetsgrepp, var slutomdömet.

Mot denna bakgrund känns det både oroande och smärtsamt att se och läsa hur det ekonomiska förfallet ökar i styrka från dag till dag.

På mindre än ett år har den S-styrda kommunledningen lyckats med bedriften att förstöra en dokumenterad välskött kommun till en kommun med rekordstora underskott som framtvingar en 100-miljonersupplåning.

I förhållande till den av de rödgröna beslutade budgeten har underskottet varit cirka 850.000 kronor per vecka till och med september 2011. Oavsett omdet beror på total avsaknad av styrning och uppföljning eller oförmåga är det ändå lika ansvarslöst.

Det måste också betraktas som provokation mot kommunfullmäktiges beslut och kommunens revisorer som i sin revisionsrapport skriver: " Kommunen står inför svåra ekonomiska tider med fortsatta stora behov av besparingar och effektiviseringar. Med anledning av detta bör kommunen ytterligare förstärka styrning, ledning och intern kontroll. Vidare är det angeläget att de nämnder som redovisar underskott vidtar åtgärder för att uppnå en budget i balans".

Ingenting av detta är åtgärdat.

Eftersom nästan inga åtgärder är vidtagna rullar nu 2011 års underskott vidare till 2012 och kommer att förmodligen att öka ytterligare. Så bäva månde bodensarna, en kraftig skattehöjning är säkert närmare än man tror.

Socialdemokraterna har alltid löst sina ekonomiska tillkortakommande med skattehöjning.

Den minnesgode kommer säkert ihåg de stora underskotten samt den skattehöjning som genomfördes förra gången kommunen var S-styrd. Dessutom fick kommunen 26 miljoner i stöd från statens fond för misskötta kommuner, vilket räddade 2002 års bokslut.

När alliansen tog över 2003 var det prognostiserade underskottet nästan 40 miljoner kronor. De tog tre år för oss att rätta till det ekonomiska förfall som Socialdemokraterna förorsakat under ett antal år. Det finns slående likheter med dagens situation.

Det verkar som om socialdemokraterna precis som tidigare har gett upp och avser att skicka notan för sin inkompetens till bodensarna".

- Olle Lindström (M) före detta kommunalråd och ordförande i Bodenmoderaterna. Källa: www.kuriren.nu



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback