DISCIPLINE

Med facit i hand, skulle jag nog velat ha ett eget, kanske till och med ett "vassare" Lundsberg. Undrar just varför man hela tiden klandrar privatskolor som Lundsberg för att vara elitiserande och överklass, varför privatskolor ska anses vara "finare" eller allt som oftast "fruktansvärda", så mycket värre än den kommunala skolan?
Skoluniform, rodd och disciplin på schemat? Varför ska det anses som negativt eller överklass? Jag kan förstå att "nollning" eller andra förnedringsformer är en onödighet, och att det förmodligen finns bättre sätt att få skolans förstaårselever att sättas på plats och ställa sig i "ledet". Med att sättas på plats och ställa sig i ledet menar jag egentligen att formas om och förberedas för, utan att hitta ett bättre ord, vuxenvärlden. Är det den strikta elevpolicyn som gör att man i allmänhet tar avstånd från privatskolor? Eller är det kanske bara så att vi inte kan eller vill se alla fördelar som finns med privatskolor?
När man är mellan 15 och 16 år "gammal" förväntas man kunna sköta sina studier själv, man styr själv hur man väljer att studera och vad. Skoltiden på gymnasienivå är en slags hittasigsjälvperiod. Jag valde att gå Konst och form, det var det jag ville göra, jag hade drömmar om vad jag ville bli och göra med min framtid. Föga kunde jag ana vilka konsekvenser det skulle få för mina studier och min direkta framtid. Jag var långt ifrån mogen nog att ta egna beslut och det visade sig i mina slutbetyg, jag utvecklades till precis den estet de flesta har fördomar om. Jag struntade fullständigt i teoretiska ämnen och valde rakryggad att fokusera helt på min konstnärliga ådra. Jag gjorde revolt och valde en livsstil som skulle kunna beskrivas som "nonchalant låtsasvuxen". Jag krävde att samhället skulle se mig som vuxen, men jag själv kunde inte bete mig som en. Slutbetygen visade tydligt att jag inte alls var mogen nog att på egen hand styra min utbildning. Det finns andra, inte så väldigt många, men det finns dem som klarar av det i den unga ålder.
Jag kan ibland önska att skolan var tuffare och ställde högre krav, inte bara för att vägleda mig i mina studier utan också för att forma mig i civilkurage och etikett. Nu hade jag visserligen förmånen att växa upp med liberala men även konservativa föräldrar, jag själv tycker att jag är väluppfostrad, de lärde mig redan som ung, att tacka för maten, ta i hand, tala rent, inte bära huvudbonad inomhus och att respektera äldre. Jag bäddade min säng varje morgon, jag hade prydligt på mitt rum, jag bar passande kläder efter vad evenemanget krävde, jag lyssnade när någon talade.. Ja den här listan går att göra betydligt mycket längre. Under skoltiden tilldelas man det enorma ansvaret att personligen ta ansvar och forma hela sin resterande tid på den här planeten. Ett val jag kan tycka är övermäktigt en obelevad tonåring, helt utan förståelse för egenansvar och konsekvens. Resultatet av dagens liberala och accepterande skolform gör nog mer onytta än nytta, tror jag i alla fall. De flesta som lyckas ta examen idag kommer ut som nyutbildad vuxen, men förmodligen lika förvirrad som den tonåring de var när de klev in på gymnasiet första skoldagen. Vad är det egentligen som är så fruktansvärt med att respektera varandra och att lära sig vara målmedveten?
Att kliva upp på morgonen och bädda sin säng. Att ta en dusch, för att sen klä på sig sin skoluniform, vit skjorta, beige kavaj med skolans emblem, mörkblå byxor med brunt bälte och bruna skor. Sen gå till matsalen för att äta en ordentlig frukost med sina kamrater. Att när man kommer in i klassrummet tar i hand med magistern, sätter sig på sin plats, respekterar sin lärare och varandra, lyssnar och faktiskt lär sig någonting från sin lärare. Ordning och respekt, att känna tillhörighet oavsett civilstatus eller bakgrund. Skolan står ekonomiskt för uniformer, skolböcker, måltider och övriga omkostnader. I utbyte mot att skolan står för dessa utgifter så kräver skolan tillbaka, inget klotter i skolböcker, ingen vandalisering av skolans egendom, att man dyker upp på lektionerna, att man respekterar skoluniformen,  att hemläxan obligatoriskt redovisas utan ursäkter, att man kommer på utsatta möten och att man respekterar skolans regler i övrigt, vad det än må vara.
För mig hade det passat som handen i handsken att inte ha en massa frispråkiga själar med fokus på "lev just för stunden" och tanken "i morgon är en annan dag".Det behöver inte alls bara vara "överklassen" som går på de "bra" skolorna, det är medelklassen som själv väljer att gå de "sämre" och sen klaga på resultatet.

CLUB WEDNESDAY!

Onsdag, har precis duschat, ätet en macka, druckit te och 0,5L vatten efter milen. Den där milen känns betydligt mycket lättare nu än för en vecka sedan. Snart blir det att styla upp sig och knalla upp stan för fika med Josse och ev. Anna B, vi ska köpa lite grejer till en tårta, Henke fyller år och vi tänkte baka en smaskig kalastårta till han. Det är inte ofta jag tar mig över kungsbron och in till "city", men det ska bli ändring på det. man kan ju inte sitta hemma hela tiden, fast än att jag älskar mitt sköna hem. I kväll blir det onsdagklubben, middag med vin, vänner, hockey och fotboll.. Skulle inte förvåna mig om det blir spontandans också :)
Efter många övervägningar har jag nu bestämt mig! Jag slänger iväg en beställning på en Canon 600D med två nya objektiv. Sen blir det att beställa lite fotostudioprylar också.. Men det får vänta tills jag har lokal/kontor.

SLOWLY BUT SURELY .

Morrn! Skönt att det tar sig, det känns inte alls jobbigt att stiga upp 06:00. Ett bra tecken måste man ju säja. Det tråkiga är ju bara att det ska vara så mörkt, lite deprimerande faktiskt. Men det är ju mitt i Januari och snart blir det ljusare. Nu ska jag koka kaffe, sen ut och promenera. Idag kommer det grejer med posten :)
Efter övervägande har jag kommit fram till att jag behöver köpa en kamera, det kommer bli en Canon EOS 600D med ett par objektiv.
Egen design på Converse´s hemsida. Det här blev mina:

UP SIDE DOWN !

Samtidigt som vår S-styrda kommun ligger i ekonomisk kris, väljer socialdemokraterna att höja sina "låga" politikerlöner ( med motstånd från C, FP, MP, M och V )!? Nu har de helt på egen hand skapat sådan panik i Bodens kommunalråd att man tar till med så patetiska besparingslösningar som att dra in och ta bort Bodenstudenters subventioner för bussresor till universitetet LTU i Luleå. Läs artickel.

Nu tror ju inte jag personligen att kommunen går åt helvete på grund av att vi snyggar upp staden med "gatustenar", "skrytbyggen" och Gallerior som folk i allmenhet brukar gnälla på. Staden växte kraftigt med alliansen i styre och hade en stark ekonomi, där gatustenar och gallerior var budgeterat för. Arenan är en annan historia, den ville kommunen inte ta i med tång från början. Arenan skulle finansieras privat. Nu gick det åt skogen för den privata driften och kommunen ( då M-styrd ) tog beslutet att "rädda" arenan, på så vis också bibehålla en stor del av idrotten i kommunen.

När alliansen var tvungen att lämna över "plånboken" och vår kommun till Socialdemokraterna fanns ett överskott på 23 miljoner kronor och ett litet hopp om framtid, det lyckades man rasera och landade på 17 miljoner kronor i underskott på bara 6 månader. Vart tog dom 40 miljoner kronorna vägen? Ska sanningen fram så har vi inte än fått svar på det. Efter drygt ett år är det fortfarande ingen som offentligt kan förklara. Jag har mina egna teorier...

"UNDER alliansens åtta år vid styret i Boden förbättrades kommunens egna kapital med 291 miljoner kronor, anläggningstillgångarnas värde ökade med 166 miljoner kronor samtidigt som långfristiga lån minskade med 140 miljoner kronor. Soliditeten ökade från 60 till 72 procent och i kassan fanns 173 miljoner konor vid årsskiftet 2010.

Sveriges kommunalekonomer ansåg att vår kommun var ett ekonomiskt föredöme genom god ekonomisk planering, styrning och uppföljning. De påpekade att Bodens kommun hade utmärkt sig när det gäller att formulera verksamhetsmål i enlighet med lagstiftningen om god ekonomisk hushållning. Boden har tagit ett bra helhetsgrepp, var slutomdömet.

Mot denna bakgrund känns det både oroande och smärtsamt att se och läsa hur det ekonomiska förfallet ökar i styrka från dag till dag.

På mindre än ett år har den S-styrda kommunledningen lyckats med bedriften att förstöra en dokumenterad välskött kommun till en kommun med rekordstora underskott som framtvingar en 100-miljonersupplåning.

I förhållande till den av de rödgröna beslutade budgeten har underskottet varit cirka 850.000 kronor per vecka till och med september 2011. Oavsett omdet beror på total avsaknad av styrning och uppföljning eller oförmåga är det ändå lika ansvarslöst.

Det måste också betraktas som provokation mot kommunfullmäktiges beslut och kommunens revisorer som i sin revisionsrapport skriver: " Kommunen står inför svåra ekonomiska tider med fortsatta stora behov av besparingar och effektiviseringar. Med anledning av detta bör kommunen ytterligare förstärka styrning, ledning och intern kontroll. Vidare är det angeläget att de nämnder som redovisar underskott vidtar åtgärder för att uppnå en budget i balans".

Ingenting av detta är åtgärdat.

Eftersom nästan inga åtgärder är vidtagna rullar nu 2011 års underskott vidare till 2012 och kommer att förmodligen att öka ytterligare. Så bäva månde bodensarna, en kraftig skattehöjning är säkert närmare än man tror.

Socialdemokraterna har alltid löst sina ekonomiska tillkortakommande med skattehöjning.

Den minnesgode kommer säkert ihåg de stora underskotten samt den skattehöjning som genomfördes förra gången kommunen var S-styrd. Dessutom fick kommunen 26 miljoner i stöd från statens fond för misskötta kommuner, vilket räddade 2002 års bokslut.

När alliansen tog över 2003 var det prognostiserade underskottet nästan 40 miljoner kronor. De tog tre år för oss att rätta till det ekonomiska förfall som Socialdemokraterna förorsakat under ett antal år. Det finns slående likheter med dagens situation.

Det verkar som om socialdemokraterna precis som tidigare har gett upp och avser att skicka notan för sin inkompetens till bodensarna".

- Olle Lindström (M) före detta kommunalråd och ordförande i Bodenmoderaterna. Källa: www.kuriren.nuTHE END OF ERROR .

Attitydförändring!
Sitter med en kopp härligt kaffe, klockan är 06:45 och nyhetsmorgon rullar i bakgrunden. Har precis gjort klart ett logo-jobb åt ett lokalt företag. Snart blir det att byta om, ta sig ut och göra den där jobbiga och förmodligen askalla milen. Det är nya tider nu, beställde en Doorway gym igårkväll. Som sagt, att motionera och börja träna är min nya grej. Om två månader ska jag vara i form!
Anledningen till denna drastiska vändning kom för typ ett halvår sedan, jag har blivit "lite plufsig" och orken finns inte kvar. Jag sover oregelbundet, har inga fasta mattider, ingen riktig dygnsrytm och när jag väl har ätit så har det varit onyttig skräpmat eller en macka. Samtidigt vet jag att jag inte bara kan skippa allt äta och liksom omstrukturera hela mitt liv totalt, jag tar det i etapper, annars kommer det sluta med att jag ger upp. Så... Jag kommer inte köra någon vansinnig tokträning och jag kommer inte svälta mig eller byta ut riktig mat mot pulverdieter. Jag kommer köra en "snällare" träning och jag ändrar om kosten till en nyttigare. Det här blir helt klart en 400%-ig förbättring.
Det är på tiden att jag lurar döden!
Om två månader drar jag till Oslo och hälsa på ett par riktigt roliga "Bodenbrudar" & Maja så klart..

LONG BORDET .

"...visualised a physical timeline of our brand process which creates a sort of mad hatter’s tea party feel, creating order out of chaos."
Källa : www.oneightycreative.com

BIG TIME SHOPING .

Hungrig men får inte äta.. klockan är fem över ett på natten och jag ska dricka en kopp nymalt kaffe! Jag är inte riktgt i fas med dygnet, sover lite strötimmar på dagarna mellan varven jobbar jag. Kanske man skulle ta och skaffa det där kontoret snart... Kanske att man får ordning på dygnet och rutinerna på det viset, eller i alla fall en knuff i rätt riktning. Under dagarna som passerat har jag hunnit shoppa en del. Tre nya Nato-armband till klockorna, parfymen clean (som luktar så grymt fräscht, typ rent och barnängen tvål), två par jeans, lite accessoarer och två par skor.
Ska testa en egenkomponerad diet i sex veckor, om den fungerar lägger jag ut resultat, för den är helt sjuk. Går jag ner mitt mål i vikt på den här dieten.. Då är det förmodligen den grymmaste dieten någonsin!

ENTERTAINMENT
TO LONG.

Inte ok att vara borta från bloggen så här länge... Julen har passerat och så även nyår. Julen var trevlig, spenderades hos Majas familj som vanligt. Julmiddag, paket och sen jobb på natten som föregående 6 åren. Inge mellandagsrea och hysteri för min del det här året. Nyårsafton spenderades även den hos Majas familj. Träffade min dotter under julen, hon var uppe på besök och det var väldigt roligt att träffa henne. Jag saknar henne så sjukt mycket, hon bor numer i Göteborg med sin mamma. Jag måste säga att det varit en jäkligt bra jul/nyår i år. 2012 kommer bli ett bra år!

Nu ska jag svepa nätet och för hoppningsvis hitta lite kläder, skulle behöva ett par nya jeans, en klocka, ett par skor, ett bälte och en nice pikét. Jag har en tanke, lite segelinspirerat.
Kanske världens godaste dessert någonsin!!!
Cheesecake med färsk vanilj, mörk choklad, havtornstopping och varma hjortron.
Tokenkel att göra och smakar som en dröm, jag är inte mycket för sötsaker och desserter... Men cheesecake älskar jag. Det här är förmodligen den godaste jag smakat!
Blir nog ett glas rött ikväll och slipa lite på rough space planerna.RSS 2.0